Přední čínský orchestr slavil v Česku rok Hada

Přední čínský orchestr slavil v Česku rok Hada

Shaanxi Broadcasting Chinese Orchestra, jeden z předních čínských tradičních orchestrů, oslavil svým koncertem v Ostravě a Praze ve dnech 31. ledna a 2. února 2013 příchod nového čínského lunárního roku – roku Hada.

 

130211_koncert_26Velký čínský novoroční koncert si nenechaly ujít stovky posluchačů. Mezi předními hosty zasedli ministr zdravotnictví Leoš Heger, primátor Ostravy Petr Kajnar či velvyslanec Čínské lidové republiky v ČR jeho Excelence Yu Quingtai.

Tato událost je další z řady těch, které mají přispět k vzájemnému poznání tradic a kultury a k porozumění a sblížení mezi oběma národy. Koncert uspořádala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce ve spolupráci s agenturami WU Production, Art Invest Holding a za podpory společností PPF, J&T Group, Huawei, Škoda Auto, Médea Group a Česká pošta.

„Hudba je nejlepším způsobem poznávání myšlení, citů a životů lidí vzdálených kultur. Jsem potěšen, že Shaanxi Broadcasting Chinese Orchestra zavítal do České republiky, aby českým přátelům Číny zpříjemnil příchod roku Hada,“ řekl prezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce Jan Kohout.

 

[g-slider gid="4094" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

130211_koncert_28Publikum mělo možnost zaposlouchat se do čínských lidových melodií, hraných na autentické nástroje jako guzheng, suona či dizi. Dům kultury města Ostravy a Smetanovu síň Obecního domu v Praze rozezněly poetické písně, mezi nimiž nechyběly také tradiční skladby jako Melodie duhového mraku, Jasmín nebo Na vzdáleném místě. Originální mužské sólo připomnělo milostnou skladbu Pár mandarínských kachen hrajících si na jezeře či velkolepý zpěv Velká Žlutá řeka.

Oslavy čínského nového roku jsou významnou společenskou a kulturní událostí. Podle čínského kalendáře je každý rok zasvěcen některému ze zvířat. Had je symbolem štěstí a jedním z nejstarších uctívaných zvířat. „Člověk narozený v roce Hada je moudrý, oplývající humorem, ale zároveň trochu tajuplný až introvertní. Číňané slaví příchod nového roku počátkem února a je to bezesporu největší svátek v čínském kalendáři a moment, kdy se celé velké rodiny scházejí a vítají společně nový rok,“ vysvětlil Jan Kohout.

 

Shaanxi B130211_koncert_20roadcasting Chinese Orchestra je jedním z nejstarších a nejuznávanějších tradičních orchestrů západní Číny. Byl založen v roce 1950 a od té doby v něm účinkoval velký počet slavných tradičních čínských umělců. V posledních letech bylo do orchestru začleněno mnoho mladých hudebníků – absolventů nejvýznamnějších konzervatoří v Číně. To plně dotvořilo umělecký obraz tohoto tělesa.

„Jsme rádi, že jsme mohli milovníkům čínské kultury přiblížit hudbu této země díky orchestru, který sklízí úspěchy s tradičním programem po celém světě,“ uvedl Pavel Zíka, ředitel a majitel Art Invest Holding.

Čínský orchestr zavítal do Prahy a Ostravy v rámci svého evropského turné, které započalo ve švýcarském Luzernu, pokračovalo přes Brémy, ČR a nakonec se orchestr představil obecenstvu v Berlíně. Až do současnosti orchestr absolvoval různá turné po Spojených státech, Japonsku a mnoha evropských zemích. Těleso také získalo řadu prvních cen v hlavních národních instrumentálních soutěžích.