První česko-slovensko-čínský gastronomický festival

První česko-slovensko-čínský gastronomický festival

K poznání kultur a tradic, ze kterého vyplývá i porozumění a sblížení národů, přispívá také gastronomie. První česko-slovensko-čínský gastronomický festival v Číně byl akcí, která vedla a do budoucna jistě ještě povede právě k dalšímu lepšímu vzájemnému poznání našich kultur a posílení bilaterálních vztahů mezi ČR a ČLR. Jeho spoluorganizátorem byla Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce.

 

Festival se uskutečnil v pátek 11. října 2013 ve společném areálu velvyslanectví České republiky a velvyslanectví Slovenské republiky v Pekingu. Mezi pozvanými hosty byli zejména představitelé čínské státní správy, zástupci malých a středních firem, které se v gastronomické oblasti pohybují, zástupci významných hotelů a novináři, kteří se zaměřují na ekonomickou či gastronomickou problematiku. Oficiálního zahájení se vedle velvyslance ČR v ČLR Jeho Excelence pana Libora Sečky, jednoho z hlavních hostitelů, zúčastnil také první náměstek ministra zemědělství ČR pan Stanislav Kozák.

Všichni pozvaní hosté měli možnost ochutnat některý z typických pokrmů České republiky, Slovenska a Číny. Festival tím také umožnil dovozcům českých potravin do Číny prezentovat jejich výrobky. Nemohlo chybět světoznámé české pivo. Za českou stranu se události zúčastnil Plzeňský kraj, který zprostředkoval návštěvníkům hlavně ochutnávku plzeňského piva. Starosta Náchoda Jan Birke, který je zároveň prezidentem Komory, pak osobně představil náchodské pivo z Pivovaru Primátor.

Návštěvníci si během akce užili kvalitní jídlo a pití v neformální atmosféře a příjemné zeleni areálu velvyslanectví. Na programu bylo slavnostní zahájení a proslovy, dale hudební vystoupení české vokalistky slečny Mátlové, ochutnávka čínských knedlíčků od čínského šéfkuchaře, následovala tombola, podvečer pak zpříjemnilo vystoupení kuchařů-akrobatů. Před koncem festivalu následovala tradiční česká kuchyně, český guláš od českého kuchaře.

Hlavním organizátorem akce bylo Velvyslanectví České republiky v Pekingu, spoluorganizátory pak Velvyslanectví Slovenské republiky, Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce a China Cuisine Association.