Čínská národní opera na scéně Národního divadla

Čínská národní opera na scéně Národního divadla

K nevšedním zážitkům patřilo vystoupení souboru Čínské národní opery na první české scéně.  Ve dnech 9. a 10. července 2012 zde představil hru Red Cliff (Rudý útes). Jednalo se o zcela jedinečnou kulturní událost letošního roku, v oblasti kulturní výměny mezi Českou republikou a ČLR šlo o záležitost mimořádného významu. Čínská opera se totiž vrátila do České republiky po více než čtyřiceti letech.

 

Vopera_04ýjimečné vystoupení se uskutečnilo ve spolupráci Národního divadla, agentury WU Promotion a pod záštitou velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice a Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce. Soubor čítající více než 150 umělců zavítal do Prahy po svých předchozích vystoupeních v Budapešti a Vídni.

 

Rudý útes patří mezi vůbec nejznámější příběhy klasické čínské literatury a je součástí sbírky Příběhy tří říší. Román napsal Luo Kuan-čung již ve 14. století a je zasazen do bouřlivých let konce dynastie Chan a období Tří říší kolem roku 200 n. l.. Opera vychází z příběhu legendární bitvy u Rudého útesu. Vypráví o tom, jak se vládci dvou jižních oblastí, Liou Pej a Sun Čchüan, kníže z Wu, spojili, aby svá území na jih od Dlouhé řeky ubránili před útokem ambiciózního vojevůdce a nejvyššího rádce chanského císaře Cchao Cchaa.

 

[g-slider gid="4092" width="100%" height="60%" random="0" watermark="0"]

 

Inscenace se realizovala ve spolupráci s Národním centrem múzických umění a Divadlem pekingské opery. Představení sklízelo úspěch i díky silnému obsazení včetně špičkových čínských umělců a prvotřídnímu týmu zajišťujícímu scénické a kostýmní návrhy. Příběh byl adaptován slavným spisovatelem Cai Fuchao a režií byl pověřen Zhang Jigang, tvůrce choreografie úvodního i závěrečného ceremoniálu Letních olympijských her 2008 v Pekingu.