V Praze na Staroměstském náměstí se slavil čínský nový rok Ovce

Tisíce lidí ve dnech 18.- 22. února 2015 na Staroměstském náměstí v Praze obdivovaly tradiční čínské tance a zpěvy, pestrobarevné kroje či velkolepé umění čínských akrobatů. Příležitostí k tomu byly stejně jako v desítkách měst po celém světě oslavy příchodu čínského nového roku.

Tradiční čínské tance, zpěvy a akrobacii představili členové uměleckého souboru Charm Xiang Xi z provincie Hunan. Další, tentokrát hudební vystoupení, přivezla skupina bubenic Red Women Drum Group z pekingského distriktu Chaoyang. A pražské Wushu Centrum si k této výjimečné příležitosti připravilo vystoupení Lvího tance a ukázky bojového umění kung-fu.

Zajímavá a pro Středoevropany exotická podívaná lákala natolik, že se kvůli shlédnutí vystoupení zastavovali i mnozí náhodně kolemjdoucí. Například při každém dalším a náročnějším kousku akrobatů diváci lapali po dechu a trnuli v úžasu, aby vzápětí akrobatům tleskali na znamení uznání a obdivu. Ostatně potlesk stovek lidí, které přihlížely jednotlivým vystoupením, dokládal úspěch celé akce. Té navíc po většinu času konání přálo slunečné jarní počasí, takže se naplnila i symbolika příchodu čínského nového roku. Je totiž označován také jako Svátek jara.

„Čínský nový rok je důležitým svátkem čínského národa. Je to čas rodinného sjednocení. Všichni si v rodinném kruhu přejí štěstí a plni vzájemné lásky, přátelství a citu k domovu vítají nový rok. Tato nezapomenutelná a nepřerušitelná kulturní paměť a silný vztah k vlasti jsou živým projevem soudržnosti a solidarity čínského národa,“ uvedla velvyslankyně Čínské lidové republiky v ČR Její Excelence paní Ma Keqing.

Oslava čínského nového roku se stejně jako v Praze konala v celkem 335 městech a ve 119 zemích a regionech. Jedná se o multikulturní oslavu, která má přiblížit tisícileté tradice, kulturu a umění nejlidnatější země světa.

„Rád bych popřál při příležitosti Čínského nového roku všem čínským občanům krásné prožití jarního svátku, hodně štěstí, zdraví a pohody v nadcházejícím roce Ovce. Vítám, že se Praha připojuje ke světovým metropolím jako je Londýn, Řím nebo Paříž a obyvatelům naší země se představí čínská kultura a čínské tradice spojené s jejich nejvýznamějším čínským svátkem. Těším se zároveň na pokračování vzájemné spolupráce našich zemí i občanů,“ uvedl pro čínská média premiér ČR pan Bohuslav Sobotka.

Kromě kulturních vystoupení bylo možno spatřit také výstavu čínských lampionů, tradičního atributu oslav Čínského nového roku. Ta byla stejně jako další atrakce přivezena až z čínské provincie Jiangsu.

Akce na Staroměstském náměstí se stala jednou z aktivit, která má mj. napomoci přilákat do hlavního města ČR více čínských turistů a podpořit tak cestovní ruch a navazující služby. Čínští turisté totiž patří k nejrychleji rostoucí komunitě návštěvníků Prahy.

„Letošní rok je podle lunárního kalendáře rokem ovce, která symbolizuje mír, klid a směřování k dobrému. Těším se, že i čínsko-české vztahy ve svém trvalém rozvoji postoupí na další úroveň,“ sdělila Její Excelence paní velvyslankyně.

Oslava příchodu čínského nového roku je nejvýznamnějším čínským svátkem a hlavním svátkem v jihovýchodní Asii. Je také nazývána Svátkem jara a Svátkem lampionů. Slaví se na lunární Nový rok, který přichází druhý měsíc po zimním slunovratu. Lidé si během těchto svátků přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi nebo dárky, které jsou baleny do červeného papíru. Tato barva je totiž symbolem štěstí a života a obdarovávanému má přinést požehnaný rok.

Oslavu čínského nového roku Ovce na Staroměstském náměstí organizovala Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce v úzké součinnosti s velvyslanectvím Čínské lidové republiky v České republice a Městskou částí Praha 1. Záštitu nad touto kulturní akcí převzal Magistrát hlavního města Prahy.