Místopředseda Státní rady ČLR pan Zhang Gaoli poděkoval za uspořádání LLM/CIF 2014

Místopředseda Státní rady ČLR pan Zhang Gaoli poděkoval za uspořádání LLM/CIF 2014

Bilaterální vztahy České republiky (ČR) a Čínské lidové republiky (ČLR) nabírají v letošním roce nový vítr do plachet. K jejich prohlubování pro intenzívnější rozvoj v mnoha směrech přispělo také konání LLM/CIF 2014 na Pražském hradě. Jako nejvýznamnější host z ČLR se jej zúčastnil místopředseda Státní rady ČLR pan Zhang Gaoli. Pan vicepremiér byl nejvýše postavenou státní návštěvou z ČLR, která za posledních několik let do ČR zavítala. Je tedy velkou poctou, že k tomu došlo právě při příležitosti konání LLM/CIF 2014 na Pražském hradě a v roce, kdy si připomínáme 65 . výročí od navázání bilaterálních vztahů obou zemí. 

 

Pan vicepremiér byl hlavním čínským hostem, který spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou LLM a CIF zahajoval, následně s prezidentem ČR Milošem Zemanem byl nejvýše postaveným státním představitelem při podávání slavnostní galavečeře. Účasten byl též slavnostnímu zakončení obou akcí, stejně jako bilaterálním jednáním v jejich průběhu.

Je skutečně velkou poctou, že takto významná návštěva pobyt v Praze a konání a organizaci obou akcí ocenila, a to v děkovném dopise zaslaném 8. září premiéru ČR panu Bohuslavu Sobotkovi.

V něm pan Zhang Gaoli doslovně uvedl: „Vážený pane premiére, při příležitosti úspěšného zakončení II. summitu místních představitelů Číny a zemí střední a východní Evropy si dovoluji Vám osobně a Vaší vládě vyjádřit srdečné poděkování za vřelé přijetí a skvělou organizaci.“

Pan vicepremiér v dopise předsedovi vlády ČR také ocenil založení Asociace guvernérů provincií ČLR a představitelů regionů zemí střední a východní Evropy (SVE), která bude mít sídlo v Praze, jako vytvoření nové platformy pro spolupráci nejen mezi Čínou a zeměmi SVE, ale také mezi Čínou a ČR.

„Během tohoto summitu obě země úzce spolupracovaly a projednávaly podrobně detaily celé organizace summitu. Díky Vaší pozornosti a podpoře byl tento summit všestrannně úspěšný, a to vysoce oceňuji,“ uvedl na adresu LLM a CIF pan vicepremiér. Ocenil také upřímný zájem vlády a pana premiéra na prohlubování bilaterálních vztahů a spolupráce. A dokonce také napsal: „…věřím, že každý člen delegace se zde cítil jako doma.“

Dle vyjádření pana Zhanga Gaoli stojí nyní čínsko-české vztahy čelem k novým a významným příležitostem. Proto pan vicepremiér doufá, že příležitost 65. výročí navázání diplomatických styků mezi oběma zeměmi bude dobře využita, aby se upevnila vzájemná politický důvěra, aby se vložila nová energie do pragmatické bilaterální spolupráce a vztahy obou zemí se posunuly na novou úroveň.

Během svého pobytu v ČR pan vicepremiér jednal s prezidentem ČR panem Milošem Zemanem a předsedou vlády panem Bohuslavem Sobotkou nejen o dalším postupu vzájemných bilaterálních vztahů, ale i čínsko-evropských vztahů. Prezidentu Zemanovi také přivezl pozdrav od čínského prezidenta Xi Jinpinga a jeho pozvání k oficiální návštěvě ČLR.

Neboť regionální spolupráce je důležitým motorem pro spolupráci mezi Čínou a zeměmi SVE, během LLM/ CIF 2014 pan Zhang Gaoli oznámil, že třetí setkání čínských a středo a východoevropských regionálních představitelů (LLM) se bude v roce 2016 konat v čínské provincii Hebei s tím, že čínská vláda nabídne veškerou nezbytnou pomoc pro organizaci setkání.

Dopis pana vicepremiera naleznete ZDE.